Selg deg inn med din søknad

Visste du at noe av det som irriterer arbeidsgivere mest når de skal ansette nye medarbeidere, er søkere som kun har fokus hva de selv kan få ut av jobben? Snur du fokuset til å få frem hva du konkret kan bidra med, er det kanskje du som blir invitert til intervju neste gang!

Før du begynner å skrive, start med en god analyse av utlysningen og sørg for at du forstår rollen og arbeidsgivers behov. Hva går jobben ut på og hva slags kompetanse er de ute etter?  Utlysninger er ofte ganske generelle, så hent gjerne inn mer informasjon ved å ta en telefon til kontaktpersonen for å få svar på dine spørsmål.

Husk at du ikke trenger å oppfylle alle krav for å være en aktuell kandidat, men for å bli vurdert bør du ha en relevant bakgrunn og oppfylle de viktigste kravene. Mange arbeidsgivere ser nemlig først på din CV for å vurdere om du er en aktuell kandidat før de leser søknaden din. Hvordan møter du arbeidsgivers krav og ønsker? Hva kan du bidra med av relevant kompetanse, erfaring og egenskaper?  Hva motiverer deg ved stillingen og bedriften?  Det er i hovedsak dette du skal svare på i din søknad.

Søknaden starter gjerne med en overskrift, f.eks. «Søknad på stilling som …». Da har du jo sagt at du søker, så det trenger du ikke gjenta i selve teksten. Start heller med å fortelle hvorfor du søker på jobben og hva som gjør at du synes nettopp denne stillingen hos akkurat denne arbeidsgiveren interesserer deg. Deretter forteller du hva du kan bidra med til stillingen – enten i form av noen kulepunkter eller noen korte avsnitt som adresserer det som er mest relevant for arbeidsgiver. Heller enn å liste opp superlativer og adjektiver, kom med konkrete eksempler som viser hvordan du møter arbeidsgivers krav.  Et kort og hyggelig avsnitt som understreker din motivasjon og/eller hva arbeidsgiver får i deg kan være en god avslutning.

Det aller viktigste er altså at du får frem hvordan du møter arbeidsgivers krav og ønsker, hva du kan bidra med og hvorfor du har lyst på jobben.  Trekk frem det som er mest relevant for arbeidsgiver uten å gjenta det som står i din CV. Benytt heller søknaden til å utdype, forklare og eksemplifisere. Lykke til!

Skrevet av Hanne Galteland, Seniorrådgiver

  • Kontakt oss for en uforpliktende prat

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.