Du har mottatt en oppsigelse. Hva nå?

Vi har alle ulike måter å bearbeide en slik nyhet på. Jobben og yrket vårt er en stor del av vår identitet. Å miste jobben er en stor og omfattende endring i livene våre og vil i mange tilfeller kreve en omorganisering eller redefinering av hvem vi er og hva vi vil. Hvordan vi håndterer denne omstillingen varierer. Her er noen tips til hvilke steg du bør ta for å raskere komme deg ut i jobb:

  1. Fortell menneskene rundt deg at du er arbeidsledig. Vi ser at opptil 70-80% av ledige stillinger aldri lyses ut. Det betyr at de fleste ansettelser skjer gjennom rekruttering/search, nettverk og oppsøkende virksomhet. Sitter du stille og venter på å bli funnet av en ny arbeidsgiver reduserer du mulighetene dine for jobb betraktelig. Ved å være åpen om oppsigelsen gir du også menneskene rundt deg mulighet til å støtte deg i en vanskelig periode.
  2. Oppdater og kvalitetssjekk CV-en din. Dersom du har en profil på LinkedIn, Xing eller andre medier må denne kvalitetssikres. Har du ikke en LinkedIn-profil er det kun en ting å gjøre: skaff deg det. Det siste du skal være bekymret for i etterkant av en oppsigelse er å bli sett. For å bli oppdaget og vurdert for en jobb må du være synlig, også i sosiale medier. Hva du velger å synliggjøre er selvfølgelig også avgjørende for om du blir vurdert for en jobb eller ikke. Bytt ut bilder av dagens middag med en fagartikkel som er relevant for en eventuell fremtidig jobb. Slutt å følge fotballfrue og start å følge Yara.
  3. Registrer din profil hos rekrutterings- og bemanningsbyrå. Sørg for å spesifisere hvilke jobber du er på utkikk etter og spiss CV-en din mot dette, slik at du ikke forsvinner i mengden. Oppdater profilen jevnlig for å havne høyere opp i bunken. Ikke vær redd for å be om et møte med en rekrutterer – de vil lettere huske deg etter å ha møtt deg personlig.
  4. Lagre jobbsøk i ulike kanaler slik at du får epost om stillinger som matcher din profil. Finn.no, nav.no, indeed.no og careerjet.no for å nevne noen. Dette er ikke tiden for å ha snevre geografiske preferanser. Det er bedre å pendle en time med tog enn å stå uten arbeid.
  5. Start oppsøkende virksomhet. Få en oversikt over hvilke steder du kunne tenke deg å jobbe. Gjør god research om firmaet – hva driver de med? Hva er virksomhetsområde? Hvem er målgruppen/kunden? Firmaets omtale i medier? Verdier? Gjør deg opp en tanke om hvilken avdeling og rolle du vil kunne bidra inn i. Ta kontakt – målet er å få til et møte der du får presentert deg selv og din CV. Gjør notater av hvem du har snakket med, når samtalen fant sted og hva resultatet var for å holde oversikt over hvem og når du skal følge opp.
  6. Hold deg aktiv! Å søke jobb er krevende og det kan fort ta flere måneder før resultatene kommer. Arbeidstiden din er fortsatt på 7 1/2 time. Finn et «kontor» i eget hjem eller sett deg på et bibliotek eller lignende for å skille mellom fritid og jobbsøking. Ta initiativ til lunsjmøter med bekjente og gamle kolleger for å pleie nettverket og holde deg oppdatert på fag og marked. Trenger du å fylle et hull i CV-en – meld deg som frivillig. Det kan være givende for deg og det viser initiativ hos en potensiell arbeidsgiver. Skaff deg en sparringspartner – enten det er en profesjonell veileder eller en venn – det kan komme stunder der du trenger en til å heie på deg!

Marit Gangås Solberg, rådgiver Karrierehuset

  • Kontakt oss for en uforpliktende prat

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.