Kroppsspråket kan avsløre deg i intervjuet

Se for deg at du sitter i et jobbintervju og er blid, avslappet, observant og tilstede, du mestrer situasjonen. Hvem som får jobben avgjøres ofte av kroppsspråket ditt, sammen med humor og sosiale ferdigheter. Totalen er viktig.

Antrekk og kroppsspråk gir et inntrykk av deg som person, og arbeidsgivere i dag legger stor vekt på personlig egnethet i en nyansettelse. Hvordan skal du få jobben i konkurranse med andre gode kandidater som kanskje har lik utdannelse og arbeidserfaring som deg? Ber intervjuer deg for eksempel fortelle om interessene dine, så vis engasjement, entusiasme og la personligheten din komme frem. By på deg selv og fortell gjerne uoppfordret hvorfor du ønsker å jobbe hos akkurat dem. Fokuser på å gi et helhetsinntrykk som sender de riktige signalene. Er du smilende, imøtekommende og holder øyekontakt oppfattes du som utadvendt og sosial.

Hjernen vår speiler andres bevegelser som om det var oss selv som utførte dem, og det gjør at vi forstår andres kroppsspråk. En ny dansk undersøkelse utgitt i tidsskriftet Psychological Science, bekrefter nå den 20 år gamle teorien om speilnevroner. Når vi ser andre mennesker bevege seg, er hjernen vår aktiv som om det var oss selv som utførte bevegelsene. Denne speilende aktiviteten er en viktig brikke i forståelsen av andres atferd og hensikter, og det kan det være lurt å være klar over.

Kroppsspråk er det non-verbale språket som du uttrykker bevisst eller ubevisst med kroppen. Er du kongruent, altså at det er samsvar mellom ordene du sier og kroppsspråket ditt? Som for eksempel at du sier høyt ja, nikker og ler og viser med hele deg at du liker noe, da er du kongruent. Gjør du motsatt, oppfattes det av mottaker som inkongruens, som er motsetninger i det du sier og gjør. Det kan skape usikkerhet, og kroppsspråket avslører deg ofte.

Bevissthet over eget kroppsspråk kan øves opp så det samsvarer mellom ordene du sier og det du gjør. Ser du deg selv på video kan du raskere se og forstå hvordan du fremstår overfor andre mennesker. Å øve på å være smilende, imøtekommende, speile, samt ha øyekontakt mens du forteller om din motivasjon og dine bidrag inn til bedriften i intervjuet, gir deg store fordeler. Vær samtidig genuint interessert i den andre. Møt den som intervjuer deg «på samme nivå» som de selv befinner seg. «Match» kroppsspråk, stemmebruk, toneleie og tempo, på en naturlig måte.

Kirsten Tangen, rådgiver Karrierehuset

  • Kontakt oss for en uforpliktende prat

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.